Gradska četvrt Spořilov

Autor: Marek Mahdal <mahdal(at)sporilov.info>, Téma: International, Zdroj: Překlad do chorvatštiny - Ivana Antić, Vydáno dne: 25. 09. 2007

Gradska četvrt Spořilov se nalazi u djelu grada Prag 4 u glavnom gradu Češké republike. Spořilov je jedna od najljepših četvrti ovog dijela grada. U ovom kratkom članku vas želimo upoznati sa ovim relativno nepoznatim dijelom zlatnog grada Praga i nadamo se da će poslužiti kao inspiracija za vas da nas posjetite....

Spořilov je četvrt podjeljena u dva dijela- stari i novi. Stari dio četvrti je izgradjen 30-tih godina prošlog stoljeća i tada se zvao grad vrtova. U starom dijelu Spořilova su stotine obiteljskih kuća okružene prekrasnim malim vrtovima. Novi dio ove četvrti je gradjen 60-tih i 70-tih godina dvadesetog stoljeća sa zgradama koje su u velikom kontrastu sa obiteljskim kućama tridesetih, iako su zgrade u ovom dijelu većinom gradjene od cigle a ne od betona, što je bio tipčini materiál u ovom razdoblju.Spořilov ima 20 tisuća stanovnika, tako da možmo reći da je to mali grad u okviru grada Praga.

Spořilov je savršeno situiran s obzirom na gradski prevoz prema centru Praga. Iz ovog razloga je Spořilov jedna od omiljenijih četvrti za stanovanje. Lokalni i povijesni centar se nalazi u čtvrti Nusle, kdje je takodjer gardska vijećnica Praga 4. U spořilovu možno naći sve službe potrebne gradjanima. Naprimjer, mogućnosti kupovine namirnica su jako velike, zahvaljujući velikim supermarketima koji su sagradjeni poslje revolucije 1989. Restorana i klasičnih čeških gostionica koji nude odlično češko pivo možete naći u ovom dijelu grada preko petnaest. Najoriginalnija gostionica je První Pivní Tramway,koja je savršena kopija starog tramvaja.

U Spořilovu su tri dječija vrtića i tri osnovne škole. Za zdravstvene usluge se brine poliklinika. Četvrti dominira crkva Svete Aněžke Češké iz 30-tih godina 20. stoljeća.

Na liniju metroa C je odličan spoj tako da možete u kratkom vremenu doći na stanicu Budějovicka, Kačerov ili Roztyly. Isto tako je dobar spoj sa stanicama metroa A ( Flora, Želivského). Tramvajem broj 11 sa Spořilova možete u toku 20 minuta biti u centru grada na Vaclavskom trgu. Južno od Spořilova s nalazi glavni autoput koji vodi na Moravu, Austriju i dalje na jug u Hrvatsku.

Unatoč dobrim spojevima gradskim prevozom ili automobilom Spořilov nudi i prekrasnu prirodu. Možemo se pohvaliti prekrasnim ribnjakom sa romantičnim otokom u sredini, dalje na jugu je velika Krčka šuma, gdje pražani provode slobodno vrijeme u šetnji i sportu. Godišnje posjeti prag skoro 4 miliona turista. Dodjite i Vi i nezaboravite posjetiti Spořilov!

Dobro došli u Pragu. Doro došli u Spořilovu

Za překlad do chorvatštiny děkujeme paní Ivaně Antić :-)